Skocz do zawartości

Zaloguj przez Facebook Rejestracja

41 odpowiedzi w tym temacie

#1 ~nick~

~nick~
  • Goście

Napisano 25 styczeń 2012 - 07:56

Dlaczego redakcja wypisuje bzdury. Przestawiony jest sygnalizator od strony nowego osiedla, zrobili to mieszkańcy z tego osiedla, aby skierować go w stronę swojej drogi wyjazdowej. Dlaczego łatwo go przestawić? Bo jakiś baran na lokalnym portalu napisał, że można to zrobić i teraz każdy kretyn tędy przechodzący sprawdza czy tak jest naprawdę, kręcąc jednocześnie tym sygnalizatorem. Zrobił tak też człowiek ze zdjęć w artykule, więc chyba powinna się tym zająć Policja lub SOK. Poza tym, wypadek miał miejsce już po zmroku i nawet jeżeli sygnalizator był sierowany w stronę osiedla, to do przejazdu dojazd odbywa się po łuku, więc był on bardzo dobrze widoczny. I kwestia ostatnia, co z tego że nie widać sygnalizatora? Jest to przejazd bez zapór, sygnalizator ma tylko funkcję ostrzegawczą i jego ewentualne nieświecenie, nie zezwala na wjazd na przejazd bez upewnienia się czy nie nadjeżdża pociąg. Tą sygnalizacje uruchomiono całkiem niedawno, wcześniej jej nie było i wtedy przejazd uznawany był za bezpieczny. Jeżdżę tamtędy codziennie i zawsze zatrzymuję się przed tym przejazdem, często wtedy różni idioci na mnie trąbią lub mnie omijają i nikt z nich nie pomyśli, że sygnalizacja to urządzenie techniczne i może się zepsuć?

#2 ~Arek~

~Arek~
  • Goście

Napisano 25 styczeń 2012 - 07:58

Witam jest tylko wina kierowcy pewnie wiedzieli ze tenty jeździ pociąg to zawsze trzeba zatrzymywać przed wjazdem na torowisko kolejowe. Nigdy lepiej nie ufać czy sygnalizacja się pali czy nie.

#3 ~dud~

~dud~
  • Goście

Napisano 25 styczeń 2012 - 08:03

nik zupełnie ma racje inni to kierowcy tylko jak najszybciej i potem do piachu. nie dość ze mają samochód i tak są szybciej nic my bez samochodu to jeszcze im mało.
Tak jak był wypadek 4 stycznia w lipiany kierowca jechał 174kmh i zabił w sumie 2 pasażerów.

#4 ~Krzych~

~Krzych~
  • Goście

Napisano 25 styczeń 2012 - 08:28

Przede wszystkim zbliżając się do przejazdu należy zachować szczególną ostrożność. Przejazd poza tym co widać na zdjęciach jest prawidłowo oznakowany. Kierujący po prostu uległ rutynie i zapłacił najwyższą cenę.

#5 ~szok~

~szok~
  • Goście

Napisano 25 styczeń 2012 - 08:35

~Arek~

Witam jest tylko wina kierowcy pewnie wiedzieli ze tenty jeździ pociąg to zawsze trzeba zatrzymywać przed wjazdem na torowisko kolejowe. Nigdy lepiej nie ufać czy sygnalizacja się pali czy nie.

~dud~

nik zupełnie ma racje inni to kierowcy tylko jak najszybciej i potem do piachu. nie dość ze mają samochód i tak są szybciej nic my bez samochodu to jeszcze im mało.
Tak jak był wypadek 4 stycznia w lipiany kierowca jechał 174kmh i zabił w sumie 2 pasażerów.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kiedy czyta się niektóre powyższe komentarze, to włos jeży się na głowie, czy ~Arek~ i ~dud~ kiedykolwiek pojawili się w szkole na lekcji języka polskiego ? Żenada, żenada ... co za bełkot.

#6 ~scurvy~

~scurvy~
  • Goście

Napisano 25 styczeń 2012 - 09:06

Przykro mi ale to śmierć z własnej głupoty. Tym bardziej, że skoro dziadkowie byli mieszkańcami Warzymic to powinni byli wiedzieć, że ruch na tej linii jest dość spory.

#7 ~Gość~

~Gość~
  • Goście

Napisano 25 styczeń 2012 - 09:22

Jak znam życie, postawią tam krzyż. Ciekawe, kiedy katołki zaczną stawiać krzyże przy szpitalnych łóżkach, na których umarli ich bliscy.

#8 ~KSDS~

~KSDS~
  • Goście

Napisano 25 styczeń 2012 - 09:25

Kiedy mylone są pojęcia na temat przejazdu kolejowego nie strzeżonego .Potwierdza się moje postrzeganie tego tematu.Typowa tępota ,głupota i siedzący IDIOTA za kierownicą to tak ogólnie kiedy polaczek prostaczek ignoruje zasady i formy bezpieczeństwa .Na tym przejeżdzie nie jednokrotnie widziałem jak bez zatrzymania się przed ,kierowca jechał dalej .Mam nadzieje że to będzie przestroga dla innych !

#9 ~KSDS~

~KSDS~
  • Goście

Napisano 25 styczeń 2012 - 09:36

Szok Kiedy czyta się niektóre powyższe komentarze, to włos jeży się na głowie, czy ~Arek~ i ~dud~ kiedykolwiek pojawili się w szkole na lekcji języka polskiego ? Żenada, żenada ... co za bełkot. Kiedy urodził się taki jedyne powiedzenie w szpitalu to Szok dla wszystkich obecnych .Ty oceniasz pisownie bełkocząc o szkole ,bo tam byłęś prymusem .To nie tematyka dla literatów i fanów profesora Miodka .Chcesz komentować dany artykuł to miej coś do powiedzenia i przedstawienia .Twój bełkot to nie znajomość tematu motoryzacji i mam nadzieje ,że nie posiadasz prawa jazdy jak i samochodu ?

#10 ~Daniel~

~Daniel~
  • Goście

Napisano 25 styczeń 2012 - 09:37

Nie wiem czy zauważyliście, że razem z sygnalizatorem okręca się także znak G-3 informujący o przejeździe kolejowym. Faktycznie po ciemku na takim zadupiu może się to przyczynić do nieświadomego wjazdu na torowisko:/ Ja zawsze zatrzymuje się przed przejazdami kolejowymi, ale ciężko jest zatrzymać się przed torami których się nie widzi...

#11 ~magda~

~magda~
  • Goście

Napisano 25 styczeń 2012 - 09:39

pechowy 13-stego w piątek - wyrazy współczucia dla rodziny.

#12 ~Szczecinianin.~

~Szczecinianin.~
  • Goście

Napisano 25 styczeń 2012 - 09:44

Wyświetl postUżytkownik nick dnia 25 styczeń 2012 - 07:56 napisał

Dlaczego redakcja wypisuje bzdury. Przestawiony jest sygnalizator od strony nowego osiedla, zrobili to mieszkańcy z tego osiedla, aby skierować go w stronę swojej drogi wyjazdowej. Dlaczego łatwo go przestawić? Bo jakiś baran na lokalnym portalu napisał, że można to zrobić i teraz każdy kretyn tędy przechodzący sprawdza czy tak jest naprawdę, kręcąc jednocześnie tym sygnalizatorem. Zrobił tak też człowiek ze zdjęć w artykule, więc chyba powinna się tym zająć Policja lub SOK. Poza tym, wypadek miał miejsce już po zmroku i nawet jeżeli sygnalizator był sierowany w stronę osiedla, to do przejazdu dojazd odbywa się po łuku, więc był on bardzo dobrze widoczny. I kwestia ostatnia, co z tego że nie widać sygnalizatora? Jest to przejazd bez zapór, sygnalizator ma tylko funkcję ostrzegawczą i jego ewentualne nieświecenie, nie zezwala na wjazd na przejazd bez upewnienia się czy nie nadjeżdża pociąg. Tą sygnalizacje uruchomiono całkiem niedawno, wcześniej jej nie było i wtedy przejazd uznawany był za bezpieczny. Jeżdżę tamtędy codziennie i zawsze zatrzymuję się przed tym przejazdem, często wtedy różni idioci na mnie trąbią lub mnie omijają i nikt z nich nie pomyśli, że sygnalizacja to urządzenie techniczne i może się zepsuć?
w pełni się zgadzam ,zresztą wystarczającą często widzę kierowców na przejazdach praktycznie nie zwalniających lub tylko nieznacznie ale tylko z tytułu troski o zawieszenie - nawet znak stop-u na niektórych nie robi większego wrażenia.

#13 ~automobilista~

~automobilista~
  • Goście

Napisano 25 styczeń 2012 - 10:10

Codziennie przejeżdżam przez ten przejazd, jak również przez ten "pomiędzy Warzymicami" i zawsze trzeba zachować tam szczególną ostrożność. I nie tylko na tych przejazdach, ale na wszystkich innych niestrzeżonych przejazdach kolejowych! Wyrazy współczucia dla rodziny zmarłych w tym tragicznym wypadku, ale nie popadajmy w skrajność i nie szukajmy winnych, bo sam kierowca i jego nieuwaga doprowadziły do tej tragedii. Skoro byli mieszkańcami Warzymic doskonale wiedzieli,że ten przejazd tam jest, on nagle nie wyrósł spod ziemi, nie zbudowali go w piatek 13go. Poza tym pociąg zbliżając się do przejazdu używa dodatkowo sygnału dźwiękowego, który to słychać aż na końcu Warzymic. Tam bardzo rzadko jeżdżą pociągi i wielu keirowców po prostu jedzie przed siebie nawet nie zwalniając.

W przypadku tego przejazdu przy zachowaniu ostrożności widać kiedy nadjeżdża pociąg, gorzej jest z przejazdem "pomiędzy Warzymicami". Jadąc w kierunki Będargowa ciężko jest zauważyć pociąg z za zakrętu,a w tym miejscu ostatnimi czasy zdarzało się,że sygnalizacja nie działała i nikt nie zginął, bo wszyscy najwidoczniej zachowywali ostrożność, albo mieli więcej szczęścia niż rozumu.

Druga kwestia to taka,że faktycznie ktoś powinien się zająć tą sygnalizacją i znakami, aby nie dochodziło do sytuacji,że dzieciaki z pobliskich osiedli robią sobie żarty i przekręcają znaki. Jest to kolejny dowód na to w jak opłakanym stanie są nasze znalki drogowe i sygnalizacja świetlna i jak często ktoś sprawdza ich poprwne działanie.... Dopiero jak dojdzie do tragedii to sie tym ktoś interesuje!

#14 ~scurvy~

~scurvy~
  • Goście

Napisano 25 styczeń 2012 - 11:13

Wyświetl postUżytkownik KSDS dnia 25 styczeń 2012 - 09:36 napisał

Szok Kiedy czyta się niektóre powyższe komentarze, to włos jeży się na głowie, czy ~Arek~ i ~dud~ kiedykolwiek pojawili się w szkole na lekcji języka polskiego ? Żenada, żenada ... co za bełkot. Kiedy urodził się taki jedyne powiedzenie w szpitalu to Szok dla wszystkich obecnych .Ty oceniasz pisownie bełkocząc o szkole ,bo tam byłęś prymusem .To nie tematyka dla literatów i fanów profesora Miodka .Chcesz komentować dany artykuł to miej coś do powiedzenia i przedstawienia .Twój bełkot to nie znajomość tematu motoryzacji i mam nadzieje ,że nie posiadasz prawa jazdy jak i samochodu ?

A co ma znajomość motoryzacji do znajomości przepisów ruchu drogowego? Jeżeli już łączysz te 2 rzeczy to równie dobrze ja mogę powiedzieć, że jeżeli chcesz komentować jakiś temat to musisz umieć pisać w ogóle! A u Ciebie z tym kiepsko. Ale rozumiem, że masz 12-13 lat bo takie błędy robią tylko dzieci.

#15 ~anioł~

~anioł~
  • Goście

Napisano 25 styczeń 2012 - 11:20

Ale kontrola komisji pkp ustaliła że sygnalizacja działa prawidłowo, głąby nie pomyślały że słup się obraca ?

#16 ~mirmil~

~mirmil~
  • Goście

Napisano 25 styczeń 2012 - 11:30

A tzw.kodeksie drogowym jest paragraf o szczególnej ostrożności na przejazdach? I chyba nie rozróżniaja tam: strzeżony czy nie.

#17 ~mirmil~

~mirmil~
  • Goście

Napisano 25 styczeń 2012 - 11:36

Patrzę na zamieszczone foty: nie zauważyć pociągu w szczerym polu: bezcenne ! A czy znacie przejazd na drodze ze Stargardu do Pyrzyc?

#18 ~KSDS~

~KSDS~
  • Goście

Napisano 25 styczeń 2012 - 12:12

Wyświetl postUżytkownik scurvy dnia 25 styczeń 2012 - 11:13 napisał

A co ma znajomość motoryzacji do znajomości przepisów ruchu drogowego? Jeżeli już łączysz te 2 rzeczy to równie dobrze ja mogę powiedzieć, że jeżeli chcesz komentować jakiś temat to musisz umieć pisać w ogóle! A u Ciebie z tym kiepsko. Ale rozumiem, że masz 12-13 lat bo takie błędy robią tylko dzieci.

Jeżeli przeczytałeś to nie jest tak żle, zrozumiałeś i doszedłeś do swojich wniosków to ci się chwali .Jako dziecko bardzo lubię takich którzy nie mają nic do napisania tylko i wyłącznie uciekają do wytykania poprawnej pisowni ,codziennie przed tv i twój guru profesor Miodek ?

#19 ~Gość~

~Gość~
  • Goście

Napisano 25 styczeń 2012 - 12:13

Ludzie nie można wierzyć ślepo sygnalizatorom to tylko żarówka która może się przepalić. Trzeba zachować szczególną ostrożność i zwalanie winy na sygnalizator jest nie na miejscu. Współczucia dla rodziny.

#20 ~KSDS~

~KSDS~
  • Goście

Napisano 25 styczeń 2012 - 13:02

Wyświetl postUżytkownik Gość dnia 25 styczeń 2012 - 12:13 napisał

Ludzie nie można wierzyć ślepo sygnalizatorom to tylko żarówka która może się przepalić. Trzeba zachować szczególną ostrożność i zwalanie winy na sygnalizator jest nie na miejscu. Współczucia dla rodziny.

Szanowanie idąć tym tokiem rozumowania co jest chwalebne .Głoś i przytaczj nie potrzebną śmierć kierowcy rajdowego J.Kulig on zawierzył że przejazd kolejowy strzeżony jest bezpieczny tu zawinił człowiek .Dla tego dla bezpieczeństwa stosujmy zasady ograniczonego zaufania ?

Dodaj odpowiedź

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

użytkowników, gości, anonimowych