Skocz do zawartości

Zaloguj przez Facebook Rejestracja

62 odpowiedzi w tym temacie

#1 ~romek~

~romek~
  • Goście

Napisano 10 luty 2012 - 18:23

kolejny news, z ktorego nic nie wynika. jaki jest powod konfliktu nie wiadomo wiec po co o tym pisac? nie bronie zwiazkowcow bo wiadomo, ze niektorzy z nich potrafia sie tylko do stolka przyssac i w ten sposob maja dupochron przed jakakolwiek odpowiedzialnoscia. ale tez praktyka pokazuje, ze zagraniczne firmy lubia wyzyskiwac pracownikow.

#2 ~Wojciech Ł~

~Wojciech Ł~
  • Goście

Napisano 10 luty 2012 - 18:44

rozgonić to związkowe badziewie na cztery strony
już firmy państwowe zniszczyli, teraz nieroby pchają łapy do prywatnych

#3 ~Wojtek30l~

~Wojtek30l~
  • Goście

Napisano 10 luty 2012 - 18:48

Mam nadzieję, że solidarność nie rozwali kolejnego zakładu w regionie w imię ochrony praw pracowniczych (a tak naprawdę rodzinnych, bracia na czele związku).
Pracujcie i się cieszczie że macie pracę bo w Szczecinie jedni związkowcy już stocznię pociągneli w dół.
No do roboty (taki jest nasz kapitalizm który dla mnie wywalczyliście).

#4 ~robert~

~robert~
  • Goście

Napisano 10 luty 2012 - 19:00

rozgonic to solidarnościowe barachło,bande nierobów i pijawek społecznych razem z Państwową Inspekcją Pracy,nie pasuje wam praca zwolnijcie się i zakładajcie nieroby swoje firmy kolesie z PIP wam pokażą gdzie Wasze miejsce w szeregu

#5 ~Gość~

~Gość~
  • Goście

Napisano 10 luty 2012 - 19:04

Pogonić tych nierobów ze związków,którzy nie bronią praw robotników ale patrzą jak wyciągnąć kasę od pracodawcy chcą mieć władzę i nic nie robić.Polskę już raz zniszczyły związki teraz chcą dobić rozwijającą się pomału gospodarkę

#6 ~wanda~

~wanda~
  • Goście

Napisano 10 luty 2012 - 20:28

Bridgestone zwinie manatki i wyprowadzi sie do innego kraju, rozgonic zwiazkowcow, dosyc krzywdy narobili w Polsce.

#7 ~zdz~

~zdz~
  • Goście

Napisano 10 luty 2012 - 20:31

Nie po to srawia się taki zakład, żeby powstawały tzw. związki zawodowe. Chcieliby posiedzieć panowie za niezłąkasę i być nietykalni. Parę zakładów solidaruchy już położyły. Nanieśce se styropianu do fabryki, przykujcie do się do opon i siedzcie do wiosny. Na miejscu zarządu gnałbym każdego kto tylko wspomni o "Solidarności"

#8 ~marshall~

~marshall~
  • Goście

Napisano 10 luty 2012 - 20:33

To smutne co piszecie, to świadczy tylko o tym jak bardzo jesteście wystraszeni. Jeżeli uważacie, że ZWIAZKI to samo zło to znaczy, że nic o nich nie wiecie. Czekacie aż wszystko zrobią za was. Ale pamietajcie, że może jutro ty podpadniesz swojemu przełożonemu i usłyszysz w HR "DO WIDZENIA"(przecież za bramą czeka na Twoje miejsce 100 osóB). Jakby tacy ludzie jak Wy mieli zakładać Solidarność kilkanaście lat temu to do dzisiaj na terenie BSST byłaby Radziecka Jednostka Wojskowa a Wy byście pewnie jeździli na zjazdy KC PZPR i całowali pierwszego sekretarza w pierścień.

#9 ~piotr~

~piotr~
  • Goście

Napisano 10 luty 2012 - 20:51

My nie potrzebujemy związkow. Solidarnościuchy - rozwaliliście stocznię - mało wam ?? Bridgestone jest najlepszym pracodawcą w regionie - jest szansa na rozbudowę zakładu. Przybędzie jeszcze 100 miejsc pracy - tylko pogońcie tych oszołomów !!

#10 Posiwialy

Posiwialy

Swojak

• Użytkownicy zarejestrowani
  • PipPipPipPip
  • 500 postów

Napisano 10 luty 2012 - 21:07

O ja pierRodzice pogoncie dzieci od klawiatury.

Solidarnosc rozwalila stocznie, dziecko, opczym ty mowisz ?

Liznales opropcz lizaka troche ekonomi ?

Stocznia padla, bo korea dofinansowuje produkcje swoich stoczni, tak jak polski rzed dofinansowuje mleko. kumasz ?

Przy takim ukladzie zadna stocznia nie bedzie produktywna.

Nie zwiazki sa zle, tylko co najwyzej osoby siedzace na ich wyzszych stolkach.

Postawienie fabryki kosztuje, rozebranie jej kosztuje dwa do trzech razy tyle. Uznaja, ze im za drogo to zwina zale bez wzgledu na to czy ta Solidarnosc tam dziala czy nie.

Tyle tylko, ze ci ktorz ytak tu podnosza glos przeciw solidarnosci nawet sredniego wyksztalcenia nie maja.

;)

#11 ~jan~

~jan~
  • Goście

Napisano 10 luty 2012 - 21:12

koledzy zaintresujcie sie ile dostaje na reke taki przewodniczacy zwiazkow??? nie jest to malo nic nie robi tylko wasza kase zbiera a wy tyracie,wywalic zwiazek

#12 ~Student~

~Student~
  • Goście

Napisano 11 luty 2012 - 01:39

Kolega posiwialy jedyne co ma wspólnego z ekonomią to chyba własny portfel, bo napewno to nie jest wiedza. Każdy szanujący się ekonomista przyzna, że związki zawodowe i mentalnośc typowego "polaczka" były jedną z podstawowych przyczyną (praprzyczyna) upadku tego przedsiębiorstwa. Miałem do czynienia z wieloma osobami związanymi ze stocznią, są to ludzie z osobowścią typ "mi dać bo mi się należy, dofinansowanie do dzieci, wczasów, biletów, stołówki, a jeszcze do tego wynieść w torbie pół zakładu, bo przecież mnie okradają". Słyszałem kiedyś o Panu, który w czasie pracy w stoczni skonstruował przyczepe kempingową i ba nawet wyjechał z nią z placu. Liczyłeś kiedyś ile odpraw dostali ludzie, którzy tam pracowali? Kolejna osoba związana ze stocznią stwierdziła "Dla mnie to stocznia może upadać kilka razy byle odprawy dawali". Niestety żyjemy w dobie kapitalizmu (przynajmniej światowego), bo u nas w kraju przez osoby o takich poglądach kapitalizm jest na samym początku ewolucji. "tocznia padla, bo korea dofinansowuje produkcje swoich stoczni, tak jak polski rzed dofinansowuje mleko. kumasz ?" Grecja też wszystko dofinansowywała i jak skończyła? Mnie przez 3 lata studiów ekonomicznych na państwowej uczelni uczono, że to co jest nierentowne upada, i według Twoich poglądów powinienem zweryfikować swoją wiedze i najlepiej zrezygnować ze studniowania bo przecież nauka swoje, a prawda inna. "Przy takim ukladzie zadna stocznia nie bedzie produktywna" no właśnie stocznia nie była produktywna bo występował ogromny przerost zatrudnienia, dodatków, kosztów utrzymania przedsiębiorstwa. Ja się pytam, dlaczego mam dopłacać do tego z własnej kieszeni?

Proponuje przeczytać kilka pozycji książkowych na początku na temat podstawowych założeń, później wraz z przypływem wiedz przejść m.in. do Austriackiej Szkoły Ekonomii.

"Przedsiębiorstwa państwowe są o tyle niekorzystną formą gospodarowania, o ile powodują powstanie monopolu w gospodarce. Mogłyby wtedy bowiem stać się realnym zagrożeniem dla wolności, jeżeli nazbyt wielka część działalności gospodarczej przeszłaby pod bezpośrednią kontrolę państwa. Najgorsze są te przypadki, kiedy to działania władz wiążą się z wszelkiego rodzaju różnicowaniem ludzi. Są to decyzje określające, kto ma być upoważniony do dostarczania dóbr i świadczenia usług, po jakich cenach, czy i w jakich ilościach – innymi słowy, posunięć mających na celu kontrolowanie dostępu do różnych rodzajów działalności gospodarczej i zawodów, warunków sprzedaży oraz rozmiarów produkcji lub sprzedaży."

"Tyle tylko, ze ci ktorz ytak tu podnosza glos przeciw solidarnosci nawet sredniego wyksztalcenia nie maja." - kolejna bzdura dodatkowo obrażająca użytkowników forum, którzy mają rację i jest ich 99%. Po wypowiedzi wnioskuje, że to nie im brakuje wykształcenia i znajomości podstawowych zasad ekonomii tylko Tobie.

Co do samej Solidarności, jak najbardziej należy się szacunek za działania historyczne, jednak obecnie przyjęło to kształt zwykłej zbieraniny ludzi mających na celu tylko i wyłącznie własny interes.

Solidarność negatywnie wpływa na postrzeganie potencjalnych inwestorów, mogących akumulować kapitał, a co za tym idzie tworzyć nowe miejsca pracy w Polsce. Zachowanie takie jak w Stargardzkim Bridgestonie są tego doskonałym przykładem.

Już na koniec ostatni cytat "Postawienie fabryki kosztuje, rozebranie jej kosztuje dwa do trzech razy tyle. Uznaja, ze im za drogo to zwina zale bez wzgledu na to czy ta Solidarnosc tam dziala czy nie." - ehh... postkomunistyczna mentalność...

#13 ~Anna~

~Anna~
  • Goście

Napisano 11 luty 2012 - 09:37

Zgodnie z Kodeksem Pracy cytuję:
Pracodawca podejmuje decyzję w sprawie rozwiązania umowy po zasięgnięciu opinii reprezentującej pracownika zakładowej organizacji związkowej, którą zawiadamia o przyczynie uzasadniającej rozwiązanie umowy. W razie zastrzeżeń co do zasadności rozwiązania umowy zakładowa organizacja związkowa wyraża swoją opinię niezwłocznie, nie później jednak niż w ciągu 3 dni.
A związki zawodowe powinny być, ja też pracuję w firmie, gdzie jest taki "twór", i nikt mi nie powie, że mają one władzę wszechmocną. Studzą jedynie odrobinę zapędy Zarządu, jeżeli chodzi o politykę kadrową.

#14 ~ZYX~

~ZYX~
  • Goście

Napisano 11 luty 2012 - 13:35

Jest takie powiedzenie W JEDNOŚCI SIŁA,jak nie zrozumiemy tych słów to niestety ale zawsze będziecie trzęść dupskami przed zwolnieniami,zamykaniem firm,brakiem szacunku do waszej pracy,poniżaniem waszej godności, będziecie narzekać w zaciszu domowym jakie to dranie każą pracować po godzinach,nie wypłacaniu nadgodzin,szykanowaniu,
sami w pojedynkę nie jesteście w stanie się przeciwstawić,jak narzekacie na zarząd Solidarności to można go zmienić,
ale siła jaka możecie wiele wywalczyć ,a oni jak będą chcieli zmienić lokalizacje to zrobią to nie ze względu na związki ale z czystej chęci zysków

#15 ~interNAUT~

~interNAUT~
  • Goście

Napisano 11 luty 2012 - 16:05

Jak czytam te wasze wszystkie posty na temat Bridgestone czy Solidarności to az zal mi was. Tak naprawde nie macie pojęcia co naprawdę wydazyło sie w tej fabryce i jakie osoby naprawdę zaządzają zakładem. Walka jaka się tam rozgrywa nie jest po to aby zniszczyć zakład tylko o poprawę pewnych relacji między kierownictwem a działem produkcji oraz poprawę jakości produktów wytwazanych w tym zakładzie. Całe to zamieszanie które dopiero się rozkręca spowodowane jest jawnym atakiem na pracowników niesprawiedliwyni decyzjami które zaistniały w ostatnim czasie... BEDZIEMY WALCZYĆ !!!!

#16 ~Gosc222~

~Gosc222~
  • Goście

Napisano 11 luty 2012 - 16:42

Mam nadzieje że wszystkich pracowników związanych z Solidarnością i zmniejszaniem wydajności pracy poprzez tworzenie problemów, kierownictwo zwolni. Jeżeli komuś warunki nie odpowiadają może zawsze się zwolnić. Znam kilka osób pracujących w Bridgestonie i jeszcze nikt nie narzekał, żeby pieniędzy nie było na czas, jakieś nieludzkie wymagania dotyczące produktywności.

#17 ~nderncan civil~

~nderncan civil~
  • Goście

Napisano 11 luty 2012 - 17:20

Nie NSZZ, tylko RPZZ (Rydzykowsko Pisowski Związek Zawodowy) "Solidarność". Wszystko na ten temat.

#18 ~Final inspection~

~Final inspection~
  • Goście

Napisano 11 luty 2012 - 18:07

Ja tam nie narzekam, tylko przydałoby sie wiecej szacunku dla operatora :)

#19 ~pipi~

~pipi~
  • Goście

Napisano 12 luty 2012 - 01:42

Zwiazkowcow Solidarności (razem z tymi wywalonymi) jest trzech w zakładzie.Niech sobie pikietują na ulicy Most Kamienny bo pod bramę nikt ich nie wpóści. Na takie pikiety zjeżdżają sie wszystkie nieroby z Solidarności z województwa. Może uda się zebrać ekipę na extrudingu i cuttingu aby im mordy sprać !!

#20 ~daro~

~daro~
  • Goście

Napisano 12 luty 2012 - 12:02

moze ktos sie wrescie zainteresuje tym co sie dzieje na fabryce i panem od BHP

Dodaj odpowiedź

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

użytkowników, gości, anonimowych